AM Nobelweek 0254 Standardjpeg
moln

Forskare förklarar Nobelpriserna

Högskolan i Skövdes forskare tar sig an uppgiften att förklara några av årets viktigaste nobelpris.

Högskolans forskare förklarar nobelpriserna

Fredagen den 9 december klockan 08.30 bjuder vi in mellanstadiet och högstadiet till en superintressant digital kostnadsfri sändning där Högskolan i Skövdes forskare tar sig an uppgiften att förklara några av årets viktigaste nobelpris.

Forskarna från Högskolan i Skövde som är med oss denna fredag är Mikael Ejdebäck, Biträdande professor/docent inom molekylärbiologi samt prefekt vid institutionen för biovetenskap, Erik Lagerstedt Doktorand inom Informationsteknologi och Katarina Ejeskär, Professor i biomedicin.

Under 45 minuter får vi lära oss varför kemipriset uppmärksammade att det bara "sa klick så satt molekylerna ihop", vad fysikforskning inom kvantmekanik kan innebära och varför en svensk forskare i år vinner medicinpriset.

Till er guide finns Balthazars pedagoger som intervjuar forskarna och håller i frågestund.

Dna 3539309 1920

Kemipriset 2022

Mikael Ejdebäck (Biträdande professor/docent inom molekylärbiologi samt prefekt vid institutionen för biovetenskap vid Högskolan i Skövde.

Mikael kommer prata om Nobelpriset i kemi 2022 som handlar om att göra det svåra enkelt. Barry Sharpless och Morten Meldal har lagt grunden för en funktionell form av kemi – klickkemi – där molekylära byggstenar snabbt och effektivt snäpper i varandra. Carolyn Bertozzi har tagit klickkemin till en ny dimension och fört in den i levande organismer.

Physics 6780710 1920

Fysikpriset

Erik Lagerstedt (Doktorand inom Informationsteknologi vid Högskolan i Skövde)

Erik kommer prata om nobelpriset i Fysik som 2022 tilldelas Alain Aspect, John Clauser och Anton Zeilinger. Dessa har var och en gjort banbrytande experiment med sammanflätade kvanttillstånd, där två partiklar hör ihop i en enhet även när de är separerade. Med sina resultat har de berett vägen för ny teknologi byggd på kvantinformation.

Blood 1813410 1920

Medicinpriset

Katarina Ejeskär (Professor i biomedicin vid Högskolan i Skövde)

Katarina kommer berätta mer om den svenske pristagaren Svante Pääbo som tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2022. Detta för hans forskning och för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution.

Balls 407081 1920

Skolprojekt

På Balthazar är vi engagerade i flera olika skolprojekt och samarbeten. Hä [...]

Läs mer
Baltazar Foto Tuana 210309 245 Web

Skolprogram

Vi erbjuder en mängd olika skolprogram inom naturvetenskap, teknik och mat [...]

Läs mer