First LEGO League

FIRST® LEGO® League Challenge är en kunskaps- och teknologisk tävling som sträcker sig över 8 veckor. Målet är att inspirera barn och unga i åldern 10-16 år till att bli morgondagens ingenjörer, forskare och problemlösare. Under projektet kommer deltagarna att utforska och uppleva skaparglädje, se sina egna idéer i praktiken och lära sig att programmera.

illustration


OM FIRST®LEGO® League

I FIRST®LEGO® League Challenge får deltagarna undersöka samhällsproblem som är relevanta just för deras ålder och som syftar till att engagera och inspirera barn och ungdomar till vidare studier inom naturvetenskap och teknik.

I mitten av september släpps årets FIRST® LEGO® League-uppdrag. Deltagarna ska ta fram innovativa lösningar på problem och dela sin lösning, formge och programmera en LEGO® SPIKE Prime eller MINDSTORMS-robot. Lagen har åtta veckor på sig innan det hela ska presenteras i en lokal turnering. I Skandinavien hålls turneringen på 50 olika orter. Man måste ha ett lag och minst en vuxen lagledare för att kunna delta.

DSC8135 DSC8041
DSC8070

Så här deltar man

De flesta lag kommer från skolor, eftersom FIRST® LEGO® League dels är väl förankrat i läroplanen, dels är ett bra sätt att jobba med klassmiljön samtidigt som eleverna verkligen lär sig.

Det är även många fritidslag som deltar. Det kan vara robotklubbar, fritidsklubbar eller kamratgäng med till exempel en förälder som lagledare.

First LEGO League i Skövde

I 8 veckor deltar närmare 1000 lag från Skandinavien med innovation, forskning, teknologi, design och programmering. I världen är drygt 265 000 barn i 80 olika länder engagerade i uppdraget. Deltävlingen i Skövde arrangeras av Balthazar Science Center, Volvo Group och Högskolan i Skövde.
Varje år lanseras ett nytt inspirerande uppdrag med anknytning till aktuella samhällsfrågor. Tema 2021 lanseras i september.

illustration
DSC8450

Möjligheternas Värld

Möjligheternas Värld är en arena där näringsliv och skola möts för att stä [...]

Läs mer
DSC8450

Forskarfredag

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter [...]

Läs mer