Stimulera din nyfikenhet på ForskarFredag!

27 november – årets ForskarFredag och vetenskapsevent i Skövde 

Spännande forskning, roliga experiment och samtal med forskare om allt mellan himmel och jord…
ForskarFredag går vanligtvis av stapeln i slutet av september, årets höjdpunkt för forskning och upptäckaranda äger rum 27-28 november! Årets tema är ”Forskning för en hållbar framtid”.

ForskarFredag arrangeras av Högskolan i Skövde, Balthazar Science Center och ASSAR Industrial Innovation Arena. Evenemanget i stort vill väcka nyfikenhet på vetenskap och sprida kunskap om hur forskning går till och når ut i hela Sverige. På 30 orter i Sverige kan skolor och allmänheten träffa forskare, prova på egna experiment, upptäcka ny forskning och lära sig mer om hur vardagen för en forskare egentligen ser ut.

Årets tema: ”Forskning för en hållbar framtid”

På Balthazar Science Center och ASSAR kommer vi erbjuda program i sann forsknings- och upptäckaranda. Programmet som är under utformning kommer vara fullspäckat med möjligheter för såväl allmänhet, skolor och näringsliv att samtala med forskare, ta del av prova-på-aktiviteter, mini-föreläsningar med högaktuella ämnen och spännande utmaningar!

Forskare, intressanta ämnen och aktiviteter kommer fyllas på löpande i programmet nedan.

Vi kan redan nu ge smyginfon att forskare, aktuell kunskap och spännande aktiviteter inom infektionsbiologi, ekologisk modellering, produktionsteknik, människa-robot-samarbete, spelutveckling och hälsoteknik kommer vara del i programmet.

Samtliga programpunkter under ForskarFredag äger rum på Balthazar Science Center kostnadsfritt.

Fredag 27 november

ForskarFredag-frukost för näringsliv
Programmet inleds med en forskarfrukost där Näringslivsforum och ASSAR bjuder in till föreläsningar med fokus på sociala, ekonomiska och miljömässigt hållbara tekniklösningar och metoder i vår samhällsutveckling.

ForskarFredag-frukost äger rum mellan 07:30-09:00 och anmälan sker via länk här.
 
Skolprogram för åk 4-6 och Gymnasienivå
Under dagen kommer skolprogram erbjudas, där elever och pedagoger träffar forskare från Högskolan i Skövde. Skolprogram i upplevelsebaserad form kommer att erbjudas skolklasser i åk 4-6 och på gymnasienivå.

Skolklasser kommer också erbjudas möjlighet att ”Låna en forskare”, där program genomförs på plats i skolans vardagliga miljö.

Under september månad presenteras de olika temaprogrammen här på webben, med bokningsbara tider mellan 08:30-14:30.

Lördag 28 november, allmänhetsöppet 10:00-16:00 med tema ”Forskning för en hållbar framtid”

Under lördagen 28 november välkomnar vi allmänheten till att utforska och upptäcka med prova-på-aktiviteter och mini-föreläsningar för hela familjen.

Här får du som besökare träffa forskare, uppleva en mängd olika sätt att arbeta med teknik genom interaktiva stationer och vi öppnar vetenskapscafé med spännande innehåll. Allt för att vi tillsammans kan göra svåra, komplexa fenomen lite enklare och begripligare!

För mer information och pressbilder: www.forskarfredag.se

Program för ForskarFredag i Skövde uppdateras löpande på: www.balthazar.nu/forskarfredag

Lisa Lindgren,
Balthazar Science Center, projektledare ForskarFredag i Skövde
0734-61 26 68, lisa.lindgren@skovde.se

Mattias Pettersson, forskningskommunikatör Högskolan i Skövde
0500-44 80 02, mattias.pettersson@his.se

ForskarFredags arrangörer och samarbetspartners