Mätta din nyfikenhet med ForskarFredag!

Fredagen den 27 september är det ForskarFredag. Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter i hela landet. Tillsammans med Högskolan i Skövde vill vi skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet, visa hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det är att vara forskare.

Fri entré till Balthazar Science Center hela dagen - välkomna!

Vi bjuder på ett fullspäckat program i forskningens anda där allmänhet och inbjudna besökare till Balthazar får ta del av allt ifrån artificiell intelligens, smart industri och lyssna till när flera av Högskolans forskare pitchar sin forskning i den populära tävlingen Forskar Grand Prix. Under eftermiddagen är det öppet hus med prova-på-aktiviteter och spännande utmaningar! Det är fri entré till Balthazar hela dagen.

Program ForskarFredag 27/9

7:30-9:00 ForskarFredag-frukost: AI för ett hållbart samhälle
ASSAR och Näringslivsforum Skövde bjuder in till en gemensam frukost där näringslivsaktörer får träffa Högskolans forskare och veta mer om det senaste inom människa-robotar, hållbarhet och artificiell intelligens (AI).

9:00-11:00 Skolprogram, åk 4-6: Tema: "Rymdens år"
Tre forskare om fysik & Stjärnförsöket
Fysik kallas ibland "den grundläggande vetenskapen". Elever och pedagoger får möta tre forskare från Högskolan i Skövde som berättar och visar varför de tycker fysik är så intressant. Eleverna får också bygga varsin stjärnkikare som de kan använda till ForskarFredags massexperiment 2019, Stjärnförsöket. Föranmälan krävs.

09:00-11:00 Skolprogram, gymnasiet: Träffa forskare
Att presentera och förmedla forskning är en del av en forskares vardag. Elever och pedagoger får möta fyra forskare från Högskolan i Skövde i stationsbaserad upplägg för att ta del av hur deras arbete kan bidra till hållbara lösningar, metodutveckling och för att inspireras till nya frågeställningar. Föranmälan krävs.

13:30-14:45 Forskar Grand Prix - kora årets vinnare
Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Sju av Högskolans forskare ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter! En jury, tillsammans med publiken, utser vinnaren som får tävla på den nationella finalen i Stockholm. 
Läs mer om Forskar Grand Prix.

15:00-19:00 Utforska och upptäck Balthazar!
Välkomna till en upptäckardel med prova på aktiviteter för hela familjen. Här får du som besökare uppleva en mängd olika sätt att arbeta med teknik genom interaktiva stationer. Allt för att visa att alla som vill har en plats i teknikens värld!

15:00-19:00 Mini-föreläsningar för hela familjen
Forskare från Högskolan i Skövde berättar mer om intressanta ämnen som rör oss alla i vår vardag, så som dataspelsforskning med Katrin Dannberg och Marcus Toftedahl kring skärmtid och Erik Billing berättar mer hur robotar tänker och hur vi som människor funkar tillsammans med sociala robotar. Programtider för föreläsningarna uppdateras inom kort!

15:00-19:00 Öppet hus ASSAR Industrial Innovation Arena
ASSAR är en plats för tillverkningsindustri och teknikföretag att mötas på för att inspireras, få ny kunskap och nya kontakter. Under ForskarFredag öppnar vi upp så alla kan prova på ny teknik, ny forskning och nya lösningar för industrin. 

15:00-19:00 Hållbara material  - i världens största materialbibliotek
Material ConneXion är världens största materialbibliotek av avancerade, innovativa och hållbara material och processer. Ta chansen att kika runt i biblioteket bland alla spännande material och ställ frågor till experter! 

19:00 Årets ForskarFredag avslutas

ForskarFredags arrangörer och samarbetspartners