Mätta din nyfikenhet med ForskarFredag!

Fredagen den 28 september är det ForskarFredag. Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter i hela landet. Tillsammans med Högskolan i Skövde vill vi skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet, visa hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det är att vara forskare.

Fri entré till Balthazar Science Center hela dagen - välkomna!

Vi bjuder på ett fullspäckat program i forskningens anda där allmänhet och inbjudna besökare till Balthazar får ta del av allt ifrån artificiell intelligens, smart industri och lyssna till när flera av Högskolans forskare pitchar sin forskning i den populära tävlingen Forskar Grand Prix. Konferencier för dagen är Fritte Fritzon, komiker och radiopratare. Det är fri entré till Balthazar hela dagen. Under eftermiddagen är det öppet hus med aktiviteter, dagen avslutas med science quiz och den sedvanliga fredagsrätten.

Program ForskarFredag 28/9

7:30-9:00 ForskarFredag-frukost: Allt du velat veta om AI
ASSAR och Näringslivsforum Skövde bjuder in till en gemensam frukost där näringslivsaktörer får träffa Högskolans forskare och veta mer om det senaste inom digitalisering, hållbarhet och artificiell intelligens (AI). Föranmälan krävs - anmäl dig här

9:00-11:00 Skolprogram: (r)evolution, smart industri för ett hållbart samhälle 
Elever och lärare träffar forskare från ingenjörsvetenskapen från Högskolan i Skövde. Här provar vi på olika stationer som visualiserar forskningsresultat och metodutveckling inom digitalisering och en smart industri. Begränsat antal platser, först till kvarn - anmäl dig här

11:00-12:00 Skolprogram: Tre forskare berättar 
Att presentera och förmedla forskning är en del av en forskares vardag. Elever och lärare får möta tre forskare från Högskolan i Skövde för att ta del av hur deras arbete kan bidra till hållbara lösningar för extrema situationer och för att inspireras till nya frågeställningar. Uppdraget ”Into Orbit” är en del av den internationella forsknings- och tekniktävlingen FIRST LEGO league.
Begränsat antal platser, först till kvarn - anmäl dig här

13:30-14:45 Forskar Grand Prix - kora årets vinnare
Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Sju av Högskolans forskare ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter! En jury, tillsammans med publiken, utser vinnaren som får tävla på den nationella finalen i Stockholm. Fritte Fritzon leder passet. Läs mer om Forskar Grand Prix.

Årets startfält med forskare hittar du här

15:00-19:00 Öppet hus: Allt du velat veta om smarta lösningar
Välkomna till en upptäckardel med prova på aktiviteter för hela familjen. Här får du som besökare uppleva en mängd olika sätt att arbeta med teknik genom interaktiva stationer. Allt för att visa att alla som vill har en plats i teknikens värld! Genom att utforska Balthazar och ta del av forskningen som bedrivs på Högskolan i Skövde får du dessutom svar på några av frågorna i science quizen.

Några av upplevelsebaserade stationerna under öppet hus och forskare som berättar

Digitaliserad bilindustri: 
Tobias Andersson och Daniel Svensson berättar

Digital tvilling: Martin Birtic berättar

Minimala ytor: Yohannes Tadesse Aklilu berättar

Smarta arbetskläder: Anna Brolin och Aitor Iriondo Pascual berättar

Analog och digital design: prova-på aktivitet

3D-printning: prova-på aktivitet

Laserskärning: prova-på aktivitet

Programmering: prova-på aktivitet

VR & AR-teknik: prova-på aktivitet

Människa-robot-samarbete i montering och simulering: prova-på aktivitet

AI - tävla mot datorn: prova-på aktivitet

15:00-19:00 Öppet hus: Allt du velat veta om ASSAR
ASSAR är en plats för tillverkningsindustri och teknikföretag att mötas på för att inspireras, få ny kunskap och nya kontakter. Under ForskarFredag öppnar vi upp så alla kan ta del av ny teknik, ny forskning och nya lösningar för industrin. 

15:00-19:00 Lär dig allt om hållbara material
Material ConneXion är världens största materialbibliotek av avancerade, innovativa och hållbara material och processer. Ta chansen att kika runt i biblioteket bland alla spännande material och ställ frågor till experterna! 

17:30-18:30 Science quiz - anta utmaningen!
Vår konfrencier Fritte Fritzon håller i årets science quiz och vi garanterar en skrattfest.
Ta med dig familjen, vänner eller kollegor och utmana varandra i vetenskap! Tacobuffé står uppdukad för den som är hungrig. Fredagsmys med hjärnfys!

Tacobuffén står framdukad i café Kretsloppet mellan 17:00-19:00.
Pris: 99 kr per person.
Barn upp till 12 år betalar 49 kr per person.

18:45-19:00 Avslutning och prisutdelning
Fritte tillkännager vinnaren av Science Quiz och vi hyllar dagens segrare i Forskar Grand Prix varefter Högskolan i Skövde, Balthazar och ASSAR tackar för årets arrangemang. 

ForskarFredags arrangörer och samarbetspartners